Święta Wielkanocne to Święta Babeczkowe. Oczywiście nie może zabraknąć u mnie Kruchych babeczek z kremem i truskawką ;) Podobnie jaj rurki, kruche babeczki piekłam dwa dni wcześniej.
Kruche Babeczki:
30 dkg mąki krupczatki, 15 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 3 żółtka, 2-3 łyżki śmietany.
Z podanych składników zagnieść ciasto. owinąć folią i wstawić do lodówki do schłodzenia. Następnie ciasto wałkujemy i wyciskamy babeczki, następnie ciasto dociskamy do foremki. Babeczki piecze się około 8 minut. Zależy od piekarnika. Będą gotowe jak się lekko zarumienią.
Krem do babeczek:
1 masło, 1 puszka masy kajmakowej ( ja używam masy z Gostynia, wg mnie jest najlepsza), oraz dwa serki mascarpone ( łącznie 500 g)
Masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową oraz serek mascarpone.
Krem nakładamy do babeczek oraz dekorujemy.
No tak.....opuszczam ten blog...bo mnie zaraz głodowe palpitacje dopadną...jakie to musi być PYSZNE!!!!!O to będzie 1 co zrobię!
OdpowiedzUsuń