Chwilowa wakacyjna przerwa już za mną. Nadszedł teraz czas nadrobić zaległości :)... Jako pierwszy tort mega owocowy.
Należy upiec biszkopt jasny oraz kakaowy a także:
wkładkę orzechową:
6 białek, 20 dkg cukru, 20 dkg orzechów włoskich (posiekanych), 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka pr. do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, olejek pomarańczowy
Białka ubijamy na sztywno pod koniec stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy.olejek pomarańczowy. następnie dodajemy przesiane mąki oraz orzechy i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut
wkładka kokosowa:
6 białek, 20 dkg cukru, 20 dkg kokosu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka pr do pieczenia, cukier wanilinowy, olejek cytrynowy.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy.olejek cytrynowy, cytrynę. następnie dodajemy przesianą mąkę oraz kokos i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut
KREM:
3 szklanki mleka, 1 cukier wanilinowy, 12 żółtek ( te które zostały z wkładki kokosowej oraz orzechowej), 15 dkg cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Masę ugotować jak na budyń. ugotowany i przestudzony budyń dodajemy do 2 kostek utartego masła z 3 łyżkami cukru pudru. Masę dzielimy na 3 części i do każdej dodajemy owoce, ja dodałam wiśnie, ananasa i brzoskwinie.
Przekładamy: Biszkopt ciemny- masa z wiśniami- placek kokosowy- masa z ananasem- placek orzechowy- masa z brzoskwiniami- jasny biszkopt- polewa.
Wszystkie placki mocno nasączyłam .. mocno zaparzoną herbatą wymieszaną z alkoholem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz