MAKARON ZE SZPINAKIEM ...
Składniki:
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 5 łyżek śmietany 18%, 4 ząbki czosnki, sól, pieprz, szpinak, makaron, garść startego żółtego sera
1. Na patelni roztopić masło
2. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać aż do połączenia się dwóch składników
Połączone masło i mąkę chwilkę podgrzewać, aż do momentu kiedy zaniknie pianka, po tym czasie dodajemy śmietanę i mieszamy
3. Uzyskany sos przesuwamy delikatnie na bok i na patelnię wrzucamy szpinak. W moim przypadku jest to szpinak mrożony.
4. w blenderze miksujemy czosnek, ja dodałam jeszcze kilka listków świeżej bazyli
Zsiekany czosnek i bazylię dodajemy na patelnię
5. Gdy szpinak się rozgrzeje i rozpuści. Łączymy z sosem i delikatnie podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy również sól i pieprz do smaku.
6. Na samym końcu dodajemy garść startego sera i delikatnie mieszamy.
7. Gotowy już sos szpinakowy dajemy na makaron i gotowe :)..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz