PRZEPIS:
Ciasto czekoladowe:
150 g gorzkiej czekolady, którą roztapiamy w kąpieli wodnej, 150 g drobnego cukru do wypieków, 150 g miękkiego masła, 6 dużych jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 150 g mąki pszennej, szczypta soli.
Masło należy zmiksować z roztopioną czekoladą do gładkości (lekko ciepłą). Następnie powoli dodawać żółtka oraz cukier cały czas mieszając. Wsypujemy przesianą wcześniej mąkę wymieszają z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i należy wmieszać bardzo delikatnie do czekoladowej masy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut. Po wyciągnięciu i przestygnięciu ciasto należy przekroić na pół.
Mus z białej czekolady:
1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka wody, 170 g białej czekolady, 1,5 szklanki śmietanki kremówki 36%.
Białą czekoladę należy posiekać oraz umieścić w szklanej miseczce. w filiżance należy rozpuścić w wodzie żelatynę i odstawić aż żelatyna napęcznieje.
Pół szklanki śmietanki kremówki należy podgrzać w garnuszku do temp. wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę i wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Następnie zalewamy śmietanką posiekaną białą czekoladę. I mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Schłodzić do temperatury pokojowej. Pozostałą śmietankę musimy ubić na sztywno. 1/3 część ubitej śmietanki dodajemy do masy z białej czekolady i wymieszać, następnie dodajemy resztę ubitej śmietanki i delikatnie wmieszać. Otrzymany mus z białej czekolady należy podzielić na pół. jedną połowę wykładamy na spód ciasta czekoladowego, na mus wykładamy odcedzone wiśnie z syropu i przykrywamy drugą częścią musu z białej czekolady.
następnie dajemy drugą część ciasta czekoladowego.
Na ciasto następnie wykładamy kremową masę:
Kremowa masa:
0,5 l mleka, 0,5 szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, 3 żółtka, 2 budynie śmietankowe.
Mleko zagotować, do gotującego się wlać wymieszany budyń z żółtkami i odrobiną mleka, zagotować i wystudzić.
Utrzeć jedną kostkę masła z 2 łyżkami cukru pudru. następnie stopniowo dodawać przestudzoną masę i miksować. pod koniec dodać 2 łyżki spirytusu.
Na masę wykładamy karmelizowane gruszki:
1 łyżka masła, 4 łyżki brązowego cukru, 4 gruszki, cynamon: Gruszki należy obrać i oczyścić , przekroić na 6 lub 8 części, w zależności od wielkości gruszki. Masło roztapiamy na patelni i dodajemy cukier. Kiedy masło z cukrem się zagotuje dodajemy gruszki i należy karmelizować do momentu kiedy gruszki będą miękkie a masa zrobi się gęsta i ciągnąca.
Gruszki zalałam masą z mleka skondensowanego.
Potrzebujemy 250 g serka mascarpone i 200 g mleczka skondensowanego. Obydwa schłodzone składniki umieszczamy w misce i ubijamy aż masa zgęstnieje.
górę przykryłam dodatkowo ubitą śmietanką 36% z odrobiną kakao do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz