Pyszne, rozpływające się w ustach śnieżynki, które znikają najszybciej.. Kruche cytrynowe ciasteczka przełożone różą.. i z dodatkiem delikatnego lukru...
Idealne na niedzielne popołudnie do kawy..
Można jeść... i jeść ...
[[... do świąt pewnie się skończą ...]]
* * * Przepis na Różane śnieżynki Mikołajki * * *
1 szklanka cukry pudru, cukier wanilinowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 700 g mąki, 260 g masła, 50 g margaryny (palma z murzynkiem), 4 żółtka, 1 całe jajko, olejek cytrynowy
z podanych wyżej składników należy zagnieść ciasto, następnie owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, następnie ciasto rozwałkowywać dość cienko, około 4 mm. wykrawać śnieżynki, pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy pierwszą porcję około 10 minut, kolejne już krócej, gdyż piekarnik się nagrzewa.. i kolejne porcje potrzebują już krótszego czasu, około 7-8 minut. Każdy piekarnik też piecze inaczej dlatego też warto obserwować, jak ciasteczka lekko podrosną i złapią już złoty kolor należy je wyciągnąć z piekarnika.
Ciasteczka są pyszne.. długo poleżą jeśli oczywiście wcześniej nie zostaną zjedzone.. ;)
Pozdrawiam.. Smacznego
... *** Mikołajka *** ...
Ciasteczka są pyszne.. długo poleżą jeśli oczywiście wcześniej nie zostaną zjedzone.. ;)
Pozdrawiam.. Smacznego
... *** Mikołajka *** ...
Olejek cytrynowy dodaje nutki smaku....mniam
OdpowiedzUsuń