niedziela, 31 sierpnia 2014

Szpinak ponad wszystko :) ...

Dziś dla odmiany postanowiłam  pokazać coś na słono. Nie będę ukrywać, że uwielbiam szpinak i jest on dla mnie ogromną inspiracją w kuchni :).. Staram się za każdym razem tworzyć coś nowego. 

MAKARON ZE SZPINAKIEM ...

Składniki:
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 5 łyżek śmietany 18%, 4 ząbki czosnki, sól, pieprz, szpinak, makaron, garść startego żółtego sera


Na samym początku gotujemy makaron :)... Najlepszy wstążki. Tym razem Makaron z lubczykiem.


1. Na patelni roztopić masło



2. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać aż do połączenia się dwóch składników


 Połączone masło i mąkę   chwilkę podgrzewać, aż do momentu kiedy zaniknie pianka, po tym czasie dodajemy śmietanę i mieszamy

3. Uzyskany sos przesuwamy delikatnie na bok i na patelnię wrzucamy szpinak. W moim przypadku jest to szpinak mrożony.



4. w blenderze miksujemy czosnek, ja dodałam jeszcze kilka listków świeżej bazyli


Zsiekany czosnek i bazylię dodajemy na patelnię






5. Gdy szpinak się rozgrzeje  i rozpuści. Łączymy z sosem i delikatnie podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając.  Dodajemy również sól i pieprz do smaku.



6.  Na samym końcu dodajemy garść startego sera i delikatnie mieszamy. 



7. Gotowy już sos szpinakowy dajemy na makaron i gotowe :).. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz