czwartek, 2 października 2014

Puszysty piernik ...

 Cześć. Dziś puszysty delikatny piernik ;)... Najlepszy  jaki jadłam. Rewelacyjny, Najlepiej smakuje z powidłem śliwkowym a także powidłem z dyni i jabłka, Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:
1 opakowanie przyprawy do piernika ( ja polecam z firmy Kamis, jest najlepsza, i najbardziej aromatyczna), 130 g masła, 100 g cukry pudru, 350 g mąki, 4 jajka, 150 g miodu naturalnego, 150 g syropu owocowego - malinowego, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej, 50 g posiekanych orzechów włoskich, olejek migdałowy.

Masło, cukier puder  i jajka ucieramy, Następnie dodajemy przyprawę do piernika  oraz przesianą mąkę.  i w misce wyrabiamy ciasto.
Miód oraz syrop podgrzewamy do temp. 90 stopni i dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
 Do posiekanych orzechów dodajemy sodę oczyszczoną  rozpuszczoną  w zimnej wodzie ( 5 łyżek stołowych wody) i  bardzo delikatnie mieszamy  Tak wymieszane  bakalie z sodą dodajemy do ciasta i również bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wąską długą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni około 40-45 minut.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz