sobota, 20 września 2014

Schab faszerowany ...

Witam serdecznie, dziś postanowiłam wrzucić dla Was coś zdecydowanie "na słono" ! ;).. A więc będzie schabik, faszerowany, świetnie sprawdza się na rodzinne okazyjne obiady czy też po prostu na zwykły niedzielny obiad. Pyszny miękki, aromatyczny, rozpływający się w ustach.
Więc jak zobaczycie, schab wcale nie musi być nudny ;)

Farsz przygotowałam z wysmażonych na sucho pieczarek  (500 g)doprawionych odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą vegety, do tego pokrojona w drobną kostkę papryka czerwona (1 sztuka) i starty żółty ser (około 30 g), dodałam również świeże zioła jak pietruszka i kolendra.
Tak przygotowane składniki należy połączyć. Ważne jest aby pieczarki były już przestudzone aby w momencie połączenia, ser nie roztopił się. Kiedy już mamy przygotowany farsz, należy nadziać nim nasz schab ;)... W schabie należy zrobić otwór z dwóch stron, tak aby się połączył w jeden. I nadziewamy farszem.
Jeżeli schab jest już w pełni napełniony to należy go dobrze zamknąć, ja używam do tego wykałaczek. trzeba bardzo szczelnie zamknąć otwór, tak aby podczas pieczenia nasz warsz nie wypłynął.
Tak gotowy schab nacieram delikatnie olejem czosnkowym. Nacieram różnymi przyprawami, odrobina świeżo zmielonego pieprzu, tymianek, pieprz ziołowy, papryka, zioła prowansalskie, co tylko wpadnie mi z rękę ;) Uwielbiam jak mięso jest dobrze przyprawione, kiedy podczas pieczenia pięknie pachnie, ma wspaniały aromat i smak... wyśmienity.. Nie przepadam za jedzeniem typu:  jak to się mówi :bez smaku:.. na wierzch dodałam także gałązki świeżego rozmarynu które nadają cudownego aromatu i smaku.. Tak przygotowane mięsko wkładam do rękawa do pieczenia. i ląduje w piekarniku.. piecze się hm.. aż będzie mięciutkie,,, zależy od mieska. na początku około 40 minut piecze się w rękawie, który w trakcie pieczenia się napompuje jak balonik ;)..  po tym czasie przebijam rękaw i odkrywam mięsko aby się upiekło było mięciutkie i takie jakie powinno być ;). pycha!!!... Polecam :)... Do tego wyśmienicie smakują zapiekane ziemniaczki z ziołami i świeża sałatka. Może być grecka lub też [płączenie sałaty rukoli pomidora i sos vinegret.













3 komentarze: