niedziela, 14 grudnia 2014

* * * Rozane Sniezynki Mikkolajki * * *

Pyszne, rozpływające się w ustach śnieżynki, które znikają najszybciej.. Kruche cytrynowe ciasteczka przełożone różą.. i z dodatkiem delikatnego lukru... 
Idealne na niedzielne popołudnie  do kawy.. 
Można jeść... i jeść ... 

[[... do świąt  pewnie się skończą ...]]






































*  *  *  Przepis na Różane śnieżynki Mikołajki *  *  *

1 szklanka cukry pudru, cukier wanilinowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 700 g mąki, 260 g masła, 50 g margaryny (palma z murzynkiem), 4 żółtka, 1 całe jajko, olejek cytrynowy 

z podanych wyżej składników należy zagnieść ciasto, następnie owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, następnie ciasto rozwałkowywać dość cienko, około 4 mm. wykrawać śnieżynki, pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy pierwszą porcję około 10 minut, kolejne już krócej, gdyż piekarnik się nagrzewa.. i kolejne porcje potrzebują już krótszego czasu, około 7-8 minut. Każdy piekarnik też piecze inaczej dlatego też warto obserwować, jak ciasteczka lekko podrosną i złapią już złoty kolor należy je wyciągnąć z piekarnika.

Ciasteczka są pyszne.. długo poleżą jeśli oczywiście wcześniej nie zostaną zjedzone.. ;)

Pozdrawiam.. Smacznego

 ... *** Mikołajka *** ...

1 komentarz: