piątek, 23 stycznia 2015

Ananasowiec

Witam Kochani, długo mnie tu nie było. Przepraszam, że zaniedbałam bloga. Ale święta.. dużo zamieszania jak zawsze.. i czas spędzony z bliskimi, wtedy komputer odchodzi w zapomnienie. Dużo wypieków, jednak zawsze brakuje czasu aby porobić troszkę zdjęć.. a jak jest czas to okazuje się, wszystko już zjedzone :)
Dziś mam coś lekkiego, bardzo delikatne ciasto. Słodkie lecz nie mulące. Ciasto ananasowe.

Przepis: 
Pieczemy jasny biszkopt. Mój przepis pojawił się już na blogu, ale dla przypomnienia:
4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 1 szklanka mąki pszennej i w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym. Żółtka należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Wymieszane żółtka dodajemy do białek. Dodajemy mąkę. Delikatnie wymieszać. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni. 

Beza wiórkowa:
5 białek, 20 dkg cukru, 20 dkg kokosu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka należy ubić na sztywno, dodajemy cukier, i sok z cytryny. Następnie dodać kokos i mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Bezę pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Krem:
3 żółtka, 25 dkg masła, 2 budynie, 1 szkl. cukru pudru, 2 puszki ananasów.
Na soku z ananasów ugotować budyń nie dodając mleka. Z żółtek, masła i cukru ubić gładki krem i dodawać przestudzony budyń. Dodać pokrojone ananasy. 

Przekładamy :)
Biszkopt- krem- beza wiórkowa- i polewa.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz