sobota, 4 kwietnia 2015

Wielkanocna Babka

 Na moim Wielkanocnym stole nie może również zabraknąć Wielkanocnej Babki. Tradycyjna Śmietankowa z rodzynkami, skórką z pomarańczy, limonki, kandyzowanymi wiśniami oraz suszonymi morelami. Na wierzchu polana białą kuwerturą i posypana kandyzowaną pomarańczą. 




















Przepis na wielkanocną babkę :

1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej, 1 szklanka cukry, 4 całe jajka, 1 margaryna (250 g), 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, olejek śmietankowy, cukier wanilinowy.
Kilka suszonych moreli pokrojonych w drobną kostkę, jedna duża garść kandyzowanych owoców, garść rodzynek.
200 g kuwertury białej, skórka pomarańczowa.

Jajka, w całości miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowych ma puszysta jasną masę, następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie mieszamy.Margarynę roztopić i doprowadzić do wrzenia i wlewamy wrzącą do masy z jajek. Delikatnie mieszamy.  Następnie dodajemy jeszcze 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej i delikatnie mieszamy, wlewamy olejek śmietankowy i wrzucamy owoce.Mieszamy i wlewamy do formy. Piec w temperaturze 180 stopni. Babkę piekłam około godzinki.  ale warto patrzeć patyczkiem czy jest suchy :)

Babkę polałam białą kuwerturą roztopioną w kąpieli wodnej.. posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową i babka gotowa. Teraz czeka na niedzielny poranek i Wielkanocne śniadanie, dopiero wtedy pojawi się na Wielkanocnym Stole :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz