niedziela, 27 lipca 2014

Sernik z wiśniami !

Witam serdecznie.. Chciałabym się podzielić z Wami dzisiejszą, niedzielną inspiracją :).. Delikatny kremowy sernik z wiśniami z syropu (oczywiście własnej roboty- bo takie najlepsze) na kruchym kakaowym spodzie i kakaową kratką na wierzchu.. Pychota :)..

Kruche kakaowe ciasto:
0,5 kg mąki pszennej, 3 żółtka, 20 dkg cukru pudru, 3 łyżki kakao ciemnego do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka śmietany, 20 dkg masła, 1 olejek cytrynowy

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i dać do lodówki. Moje ciasto chłodziło się dość długo w lodówce, ponad 3 godziny.

Ser:
750 g sera białego, 4 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 szklanka cukru, 8 dkg masła, olejek cytrynowy, 300 g serka mascarpone

Żółtka, cukier, cukier wanilinowy, olejek  i masło utrzeć w malakserze, następnie dodać ser biały i zemleć jeżeli ser będzie już dość gładki dodać serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenie i krótko zmiksować.  Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera, delikatnie wymieszać. 

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dajemy większą ciasta, wylewamy masę serową, na wierzch wysypać należy wiśnie opruszone lekko mąką i wykładamy kratkę. Pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni funkcja góra dół  i później około 5 minut dodatkowo na funkcji sam dół. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz