czwartek, 11 września 2014

Kremowy sernik

Uwielbiam serniki, w każdej postaci i z najróżniejszymi połączeniami, lecz dziś mam dla was najzwyklejszy sernik. W sumie nie taki zwykły bo wyśmienity, lekki, delikatny i kremowy. Po prostu rewelacyjny.Pyszny. A z dodatkiem malinowej konfitury jeszcze bardziej rewelacyjny 



Kruche  ciasto:0,5 kg mąki pszennej, 3 żółtka, 20 dkg cukru pudru, , 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka śmietany, 20 dkg masła, 1 olejek cytrynowy. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i dać do lodówki. Moje ciasto chłodziło się dość długo w lodówce, ponad 3 godziny.



Ser:1200 g sera białego, 4 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 szklanka cukru, 8 dkg masła, olejek cytrynowy, 500 g serka mascarpone. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy, olejek  i masło utrzeć w malakserze, następnie dodać ser biały i zemleć jeżeli ser będzie już dość gładki dodać serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenie i krótko zmiksować.  Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera, delikatnie wymieszać.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dajemy większą ciasta, wylewamy masę serową, na wierzch i wykładami kratkę . Pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni funkcja góra dół  i później około 5 minut dodatkowo na funkcji sam dół. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz